Vikten av att kunna räkna baklänges

Vi befinner oss i en verkligt svår tid. Osäkerheten är mycket stor på alla möjliga plan. Det finns oro och rädsla för den egna hälsan och familjens dito. Oro kopplad till privatekonomin. Och massor av osäkerhet i jobbet och på arbetsmarknaden.

När man driver ett företag som jobbar bara med rekrytering är det naturligtvis en enorm utmaning att navigera verksamheten framåt i detta läge. Inte bara våra kunder blir försiktiga och återhållsamma i sina rekryteringar. Även kandidater på väg att tacka ja till ett nytt jobberbjudande börjar vackla. Många tvekar över om det verkligen är så smart att byta jobb nu i denna situation.

Hur ska man tänka i detta läge? Ett läge som vi aldrig tidigare har varit i. Ingen av oss.

En aspekt som lätt försummas när det gäller rekrytering är tidsaspekten. Beakta att en rekryteringsprocess sträcker sig ofta över 5 – 6 månader, ibland längre än så. Först gäller det att finna ett bra urval av kandidater att träffa och sedan ska dessa utvärderas i flera intervjurundor och ofta i tester innan någon slutligen kan anställas. Med en uppsägningstid som ofta är 3 månader är det svårt att göra en bra rekrytering så mycket snabbare än just dessa 5 – 6 månader.

Ett gott råd är verkligen att tänka inte bara i det kortsiktiga perspektivet. Men visst är det lätt nu att fastna i oro och rädsla för det som är. Men håller ni inte med mig om att det är rimligt kanske t om sannolikt att om 5 – 6 månader är den värsta tiden förbi? Vi är tillbaka i jobbet igen. Alla som är permitterade jobbar igen för fullt och hjulen börjar så smått att rulla igen. Är man optimist, som jag, då tror man sannolikt att hjulen kommer att snurra inte bara ”så smått” utan dom kommer rulla väldigt fort igen!

Risken nu är uppenbar att i all vår oro och rädsla under rådande kris så mäktar vi inte med att tänka fem eller sex månader framåt. Men jag lovar, där och då kommer dom viktiga rekryteringarna att vara avgörande för hur snabbt vi får våra hjul att snurra snabbare igen. Och väntar vi alla till dess, då kommer vi tyvärr att få vänta ytterligare fem eller sex månader tills farten är uppe igen.

Ett slutgiltigt beslut kring anställning i en rekryteringsprocess tas inte förrän det finns en slutkandidat som är verkligen bra och själv motiverad att byta. Vid det laget kan den värsta krisen ha lagt sig och läget se helt annorlunda ut. Och igen, även efter beslutet om anställning så har vi en period av uppsägningstid framför oss.

”Räkna baklänges” brukar vi ibland uppmana våra kunder att göra. Och då menar vi just i perspektivet när det är lämpligt att starta sin rekrytering. För om du tror att du ska ha någon på plats i oktober då kan just baklängesräkning få dig att inse att rätt tid att starta rekryteringsprocessen är nu. Och inte i augusti eller september.

Fler inlägg